lauantai 18. joulukuuta 2010

Joulukalenteri, luukku 18

Raikas omena-hyydykekakku :-)
En eplekake med frisk smak :-)



Valkoinen Tarte tatin / Hvit Tarte tatin
(ohje KK 23/2010)

Pohja / bunn:
100 g voita tai margariinia / smör eller margarin
2 dl vehnäjauhoja / hvetemel
1 rkl sokeria / 1 msk Sukker
1 keltuainen / eggegul
2 rkl kylmää vettä/ 2 msk kalt vann

Täyte / fyll:
1 kg omenoita / epler
50 g voita / smör
6-8 rkl sokeria / msk sukker
1 tl kanelia / tsk kanel

Jogurttipäällinen / Joghurtfyll
4 liivatelehteä / gelatinplater
3 dl vaniljajogurttia / vaniljejoghurt
100 g valkoista suklaata / hvit sjokolade
2 dl vispikermaa / kremflöte
sokeria maun mukaan / sukker etter smak
1 dl laimennettua sitruunamehua / blandet sitronsaft

Nypi taikina nopeasti, painele litteäksi ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan tai pidempäänkin.
Bland bunnens ingredienser fort, trykk deigen flat og ta plastfolie rundt. La stå i kjöleskapet mens du lager fyllet.

Leikkaa 24 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. voitele vuoan reunat ja leivinpaperi kevyesti rasvalla.
Legg bakepapir i bunnen av en kakeform med lös kant, 24 cm i diameter. Smör kantene og bakepapiret.

Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat reiluiksi lohkoiksi.
Skrell eplene, fjern kjernehusene og skjär eplene i store biter.

Sulata voi ja sokeri paistokasarissa. Lisää omenalohkot ja kaneli. Kuumenna hiljaa hämmennellen kannen alla n. 10 min. Älä polta
Smelt smör og sukker i en kasseroll. Tilsett eplebitene og kanel. La koke svakt i ca. 10 min. Rör mens du koker. Brenn ikke.

Levitä omenapalat irtopohjavuokaan ja kaada päälle sokerinen liemi kasarista.
Strö eplebitene på bunnen av kakeformen. Hell over laken fra kasserollen.

Kauli taikinasta leivinpaperin päällä vuoan kokoinen ympyrä. Nosta taikina kanneksi tortun päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Kansi voi jäädä ruttuiseksi, sillä siitä tulee tortun pohja. Painele taikinan reunat omenoiden ja vuoan reunojen väliin.
Kjevle av deigen en runding som er like stor som kakeformen. Bruk bakepapir under, så er det lettere og löfte lokket på eplene. Det gjör ingen ting hvis det er rynker på den, for dette blir bunnen av kaken. Trykk kantene av deigen mellom eplene og kantene på kakeformen.

Paista torttua uunin alatasolla 200 asteessa n. 30 min. Jäähdytä vuoassaan.
Stek i 200 grader ca. 30 min. La kaken avkjöle i formen.

Kumoa torttu tarjoiluvadille, jolloin kansitaikina jää pohjaksi. Laita vuoan reunus takaisin kakun ympärille.
Hell kaken på kakefat, slik at lokket blir til bunn. Legg kanten av kakeformen tilbake rundt kaken.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. sulata suklaa vesihauteessa. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla.
Legg gelatinplatene i kalt vann. Smelt sjokoladen. Pisk kremen og smaksett med sukker.

Sulata liivatelehdet kiehuvaan sitruunamehuun. Jäähdytä 10 min.
Smelt gelatinplatene i kokende sitronsaft. La avkjöle i 10 min.

Sekoita kermavaahto, sula suklaa, jogurtti ja liivateneste keskenään. Kaada vuokaan omenoiden päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Bland kremflöten, smeltet sjokolade, joghurt og gelatinsaften sammen. Hell over eplene. La stå i kjöleskapet til neste dag.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti